8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień ten jest obchodzony na wiele sposobów. W naszej szkole zorganizowaliśmy dwa konkursy. Pierwszy to konkurs na plakat pt. „Dzieciaki jedzcie zdrowo”. Spośród wielu ciekawych i bardzo różnorodnych prac jury wyłoniło zwycięzców oraz przyznało dwa wyróżnienia:
I miejsce Bartosz Obolewicz klasa IV a
II miejsce Martyna Dzięciołowska klasa V c
III miejsce Anna Kulig klasa VI c
Wyróżnienie przyznano :
Mikołajowi Kazubskiemu z klasy IV a oraz Antoniemu Frontczakowi z klasy V a.
Wszystkie konkursowe prace zostały zaprezentowane w formie wystawy na głównym korytarzu szkoły. Nagrodami w konkursie były dyplomy oraz torby pełne zdrowych słodyczy, owoców, soków i przydatnych drobiazgów.
Drugi konkurs „ Zgadnij jakie to owoce i warzywa” przygotowali uczniowie
klasy VI b. Polegał on na rozpoznawaniu z zasłoniętymi oczami różnych owoców lub warzyw. Uczniowie, którzy bezbłędnie nazwali spożywane kawałki zdrowych przekąsek otrzymywali certyfikaty z pochwałami dotyczącymi zdrowego odżywiania. To był pyszna i pouczająca zabawa.
Świetnym zakończeniem obchodów był wyjazd uczniów klas szóstych i siódmych do Multikina na film pt. „ Za duży na bajki”, który porusza problemy otyłości wśród dzieci .
Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.
Mamy nadzieję, że dzięki obchodom Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania oraz uprawiania sportów.
Organizatorzy:
Agnieszka Kulczyk i Dorota Lubawy