16 października dzieci z oddziałów przedszkolnych obchodziły Dzień Chleba.
Celem zajęć było poznanie zawodu piekarza, rodzajów pieczywa oraz etapów powstawania chleba. Dzieci wysłuchały opowiadania „Od ziarenka do bochenka” uzyskując przy tym informacje o etapach powstawania chleba i produktach potrzebnych do jego wykonania. Dowiedziały się również o tradycjach związanych z chlebem, a później wspólnie uczestniczyły w tradycyjnej zabawie muzycznej „Mało nas do pieczenia chleba”. Następnie dzieci udały się do Cukierni Staropolskiej w Szubinie, gdzie panie dokonały prezentacji pieczywa, omawiając składniki, jakie zawarte są w danych produktach. Po powrocie uczniowie mogli degustować produkty, określając, jakie dodatki były w pieczywie, m.in. sezam, mak, ziarna zbóż, słonecznik, dynia.
Na zakończenie wykonane zostały prace plastyczne związane w tematyką Dnia chleba.
Wychowawczynie oddziałów przedszkolnych