Regulamin przygotowania i wydawania posiłków
w Szkole Podstawowej nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Szubinie
w czasie trwania epidemii COVID 19
Podstawa prawna:
• Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. poz. 493, 530, 564, 657 i 781) ze zmianami z 20 lipca 2021 r.
• Wytyczne MEiN, MZ i GIS dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2021 r.
• Procedury dotyczące organizacji roku szkolnego 2021/2022 w zakresie zasad zapobiegania zakażeniu i rozprzestrzenianiu się choroby w Szkole Podstawowej nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Szubinie
Celem wdrażanych procedur jest:
1. Zwiększenie bezpieczeństwa pracowników i osób spożywających obiady w SP 2 w Szubinie.
2. Minimalizacja ryzyka zakażenia uczniów oraz innych osób z zewnątrz, w tym dostawców.
3. Ustalenie sposobu postępowania dla zapewnienia bezpieczeństwa uczniów spożywających posiłki w szkole oraz pracowników świadczących pracę w trakcie pandemii Covid 19 na terenie szkoły zgodnie z wytycznymi GIS, MEiN, MZ.
Zasady funkcjonowania kuchni i stołówki:
1. Personel kuchenny musi przestrzegać zasad szczególnej ostrożności w zakresie zabezpieczenia epidemicznego:
• ograniczyć kontakty z pracownikami szkoły oraz dziećmi,
• zachować odpowiednią odległość stanowisk pracy (minimum 1,5 metra),
• stosować środki ochrony osobistej.
2. Szczególną uwagę należy zwracać na utrzymanie wysokiej higieny.
3. Przygotowanie posiłków musi odbywać się z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa, wymogów sanitarnych, reżimów zalecanych w okresie epidemii.
4. Należy bezwzględnie dbać o czystość i dezynfekcję pomieszczeń kuchennych, myć i dezynfekować stanowiska pracy, opakowania produktów, sprzęt kuchenny.
5. Pracownicy kuchni w sposób szczególny muszą dbać o właściwą higienę rąk poprzez częste mycie wodą z mydłem oraz dezynfekcję, m. in.:
• przed rozpoczęciem pracy,
• przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
• po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
• po zajmowaniu się odpadami, śmieciami,
• po zakończeniu procedur czyszczenia, dezynfekcji,
• po skorzystaniu z toalety,
• po kaszlu, kichaniu, wydmuchiwaniu nosa,
• po jedzeniu, piciu.
6. Posiłki wydawane są z zachowaniem zasady ograniczenia liczby uczniów przebywających jednocześnie w stołówce oraz zasad ograniczenia możliwości ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa. W tym celu uczniowie spożywają obiady w czterech grupach wiekowych: 10.35 uczniowie klas I-III, 11.40 uczniowie klas IV-VI, 12.00 odziały przedszkolne, 12.40 uczniowie klas VII-VIII.
7. Osoba odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków zobowiązana jest do przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom do jego spożycia.
8. Po posiłku każdej z grup personel kuchni wykonuje czynności dezynfekcyjno - porządkowe.
9. Przygotowane posiłki wydaje się przez okienko podawcze. Posiłki odbierają pojedynczo dzieci z zachowaniem odpowiedniego dystansu. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba posiłek może zostać odebrany przez nauczyciela sprawującego opiekę nad grupą.
10. Podczas odbierania posiłku każdy z uczniów otrzymuje oddzielny komplet sztućców.
11. Naczynia po posiłku odnoszone są pojedynczo przez uczniów do okienka, skąd na bieżąco odbiera je do mycia wyznaczony pracownik kuchni.
12. Naczynia należy myć w zmywarce z funkcją wyparzania w temperaturze co najmniej 60 stopni z wykorzystaniem środków myjących.